naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 


 BORISLAV ANĐELIĆ: 3. FILMSKI FESTIVAL U RIMU
(22.10. –
31.10. 2008) - "PRAZNIK U RIMU"

 

 

Izveštaji naših članova žirija sa
međunarodnih festivala

ROMA Official Site

KAN '08 - Dinko Tucaković

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLIN '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 - Ivan Karl

KIJEV '06 - Saša Janković

RIGA '06 - Goran Gocić

VENECIJA '06 - Sandra Perović

FRIBURG '06 - Bora Anđelić

 

Naredni festivali

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

37.BEOGRADSKI FEST

56.KRATKI METAR

Održani festivali

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FESTIVAL

FESTIVAL FILMA I NOVIH MEDIJA / NOVI SAD

55.KRATKI METAR

36.BEOGRADSKI FEST

13. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE / NOVI SAD

 


Glamur zvezda od Al Paćina, Viga Mortensena do Monike Beluči i Đine Lolobriđide. Sentimentalno putovanje Lajze Mineli. Nagrada publike filmu o Srebrenici.
Pobednik italijanski film "Rezolucija 819".


Ovogodišnji, treći po redu, filmski festival u Rimu uspešno je završen podelom nagrada na svečanoj ceremoniji u Amfiteatru muzike, uz prisustvo brojnih zvezda italijanskog i svetskog filma. Čitava manifestacija bila je u znaku legendarnog Vilijam Vajlerovog “Praznika u Rimu”, čiji junaci, Odri Hepbern i Gregori Pek, i danas dominiraju na ponudama godišnjeg suvenir kalendara, koji možete kupiti na svakom ćošku u Rimu. Festival je bio obeležen omažom kultnim zvezdama svetskog filma, Al Paćinom na otvaranju i Đinom Lolobriđidom na zatvaranju, kao i nekim značajnim ličnostima, poput, kanadskog reditelja Dejvida Kronenberga, kome je upriličena veoma zapažena retrospektiva filmova i izložba njegovih fotografija sa snimanja i njegovog junaka Viga Mortensena, kao i Olivije Asajasa, Majkla Ćimina, Karla Verdonea; Šona Pena i lepotica poput Monike Beluči, Maria Gracija Kučinote, Mene Suvari i Azije Arđento. Dragulj čitavoj manifestaciji darovala je legendarna Lajza Mineli, koja je održala, pred sam kraj festivala, veličanstven koncert, neku vrstu svog “emotivnog putovanja kroz vreme”, kojim je uzbudila i osvojila, ne samo svoje stare obažavaoce, nego i mnoge mlade, koji su bili tek rođeni, u vreme velikih hitova ove legendarne glumice, igračice i pevačice. Ova kultna zvezda, sada već šezdesetdvogodišnja dama, kojoj je zbog zdravstvenih problema, pretio prestanak daljeg rada, u svom emocijama ispunjenom nastupu, uz vidljive probleme, naročito, u njenoj igri, jednostavno je oduševila sve i ostavila trajno svedočanstvo svoje umetnosti.
 

Kadar iz pobedničkog filma "Rezolucija 819" Đakoma Batijata

Dosta razuđena programska šema, donela je obilje filmova, pretežno evropske produkcije, pri čemu su dominirali filmovi iz italijanske i francuske kinematografije, mnogi dosta skromnih dometa, ali reprezentativnih za kretanja u savremenoj kinematografiji tih sredina, bez nekih stvarnih iznenađenja. Filmovi francuske produkcije, poput ”Uz moju malu pomoć” Fransoa Depejrona, ”Francuski žigolo” autorske poreklom iz Jugoslavije, Josiane Balasko, rađen po njenoj noveli sa Natali Baje i Erikom Karavakom, zatim “Lokalna igračica” Kazahstanke Guka Omarove i “Morski zid” Kambodžanca Riti Rana sa Izabel Iper. Ili italijanski filmovi, debitanata, Matea Rovera “Igra za devojke”, ”Kaži mi” Branda de Sike i “Prošlost je strana zemlja” Danijele Vikari, kao i nemačke “Duge senke” Koni Valter sa upečatljivom Frančeskom Petri ili “Vojvotkinja” Engleza Sola Diba sa Keirom Najtli, uneli su dosta žanrovske živosti u čitavu manifestaciju, bez obzira na dosegnute umetničke domete, koji su ukupno bili dosta skromni..
 

Monika Beluči na 3. Filmskom festivalu u Rimu

Čitava manifestacija bila je u znaku političke situacije vremena u kome živimo, nekako nevoljno uključena u atmosferu planetarnog ekonomskog cunamija, ispraćene ovde u Rimu, protestima profesora i đaka povodom reforme školstva i drugim problemima nezaposlenosti, priliva emigranata i tome slično.Taj fokus na politiku svoj odraz imao je i u ovogodišnjim nagradama. Mada nije bilo nijedne produkcije sa prostora nekadašnje Jugoslavije i regiona, glavna nagrada publike za najbolji film i 75 000 evra otišlo je u ruke “Rezolucije 819” Italijana Đakoma Batijata, čija se radnja, dosta jednodimenzionalno, pamfletski intonirana, dešava na našim prostorima, u kome glavnu ulogu igra poznati francuski glumac Benoa Mažimel, kao tumač inspektora UN koji istražuje zločin u Srebrenici. Da ništa ne prođe bez “balkanskog bureta baruta”, i nagrada za najbolju glumicu otišla je u ruke Donatele Finokjare za njeno tumačenje mafijašice iz Lećea povezane sa kriminalcima iz Crne Gore, apostrofirane u filmu kao ”mafijaškog” gnezda, u filmu Italijana Edoarda Vinspera “Galantuomini”. Dok je nagrada za najboljeg glumca dodeljena Poljaku Bogdanu Stupki za ulogu u dosta slabom filmu “Srce na dlanu” renomiranog Kšištofa Zanusija, koji se bavi humornim efektima tranzicije u poljskom društvu. A za najbolji film od strane kritike nagradu je dobio, takođe, politički intoniran film “Opujumski rat” Sidik Barmaka iz Avganistana. U političkom kontekstu dosta živosti i polemike, na temu borbe protiv antiterorizma i ideoloških sećanja na Crvene brigade, doneo je nemački film “Bader Majnhof kompleks” Ulija Edela sa vodećim zvezdama sjajnom Martinom Gedek (Ulrike Majnhof) i Morisom Blajbrojem (Andreas Bader).

                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER