naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 


 DUŠAN VUKIĆ
SA 56. BEOGRADSKOG FESTIVALA DOKUMENTARNOG I KRATKOMETRAŽNOG FILMA (od 30. marta do 03. aprila 2009. godine)

 

 

Go To    FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

DODELE FIPRESCI NAGRADA NA
37. BEOGRADSKOM FEST
-u


DODELE FIPRESCI NAGRADA NA
36. BEOGRADSKOM FEST
-u


IZVEŠTAJI ČLANOVA ŽIRIJA SA
13. FEST
IVALA AUTORSKOG FILMA


DODELA FIPRESCI NAGRADE NA
35. BEOGRADSKOM FEST
-u


DODELA YU FIPRESCI NAGRADA NA
34. BEOGRADSKOM FEST
-u


DODELA FIPRESCI NAGRADE NA
12. FEST
IVALU AUTORSKOG FILMA 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala

BERLIN '09 - Borislav Anđelić

LJUBLJANA '08 - Vladan Petković

KAN '08 - Dinko Tucaković

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 - Ivan Karl

KIJEV '06 - Saša Janković

RIGA '06 - Goran Gocić

VENECIJA '06 - Sandra Perović

FRIBURG '06 - Borislav Anđelić
 

 

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičarawww.kratkimetar.rs

Predstojeći festivali

CINEMA CITY - NOVI SAD

SOFEST

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

15. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

38.BEOGRADSKI FEST

57.KRATKI METAR

Održani festivali

37.BEOGRADSKI FEST

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

CINEMA CITY / NOVI SAD

 

Žiri kritike FIPRESCI Srbija na
56.
Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma
, koji je održan od 30. marta do 03. aprila, u sastavu: Dušan Vukić, Marjan Vujović i Vladimir Anđelković, nagradu FIPRESCI za najbolji film u domaćem takmičarskom programu dodelio je dokumentarnom filmu "TAČKA PREKIDA" Igora Toholja, dok je nagradu za najbolji film u stranom takmičarskom programu dodelio animiranom filmu "EXIT" Johana Kuna. Nagrade je na poslednjoj konferenciji za štampu u DKC-u rediteljima Igoru Toholju  i Johanu Kunu uručio predsednik žirija Dušan Vukić.Laureati: Igor Toholj (levo) i nemački reditelj Johan Kun

Festivalskoj publici popularnog beogradskog "Kratkog metra" u 5 festivalskih dana, u Dvorani kulturnog centra i bioskopu Balkan, premijerno je prikazano više od 70 dokumentarnih, kratkih, eksperimentalnih i animiranih filmova u dva glavna takmičarska programa i više od 50 filmova u specijalnom festivalskom programu.

Obrazloženje žirija:

"Nagradu za najbolji domaći film dodeljuje se Igoru Toholju za dokumentarni film TAČKA PREKIDA. Ovo je priča o mašinovođama koji se u svakodnevnom poslu susreću sa mogućnošću da protiv svoje volje nekome oduzmu život i tako nastavljaju svoj život sa dubokim traumama. Film je sniman iz ugla gledanja mašinovođa koje se prepliću sa reagovanjem neuropishijatara koji aktivno rade na prevazilaženju psihičkih posledica kod ovih ljudi.
- Nagradu za najbolji međunarodni film dodeljuje se Johanu Kuhu za animirani film EXIT (Nemačka). U svojoj kategoriji film IZLAZ se izdvojio izvanrednim likovnim kvalitetima animacije, koje verno odražavaju filozofsku temu. Ovo je sjajna produkcija od 36 minuta bez reči."

Reditelj nagrađenog filma "Tačka prekida", Igor Toholj


I
ZVEŠTAJ DUŠANA VUKIĆA:
56.
BEOGRADSKI FESTIVAL DOKUMENTARNOG I KRATKOMETRAŽNOG FILMA


Svi ljubitelji filma tradicionalni beogradski festival popularno zovu "martovski" ili "kratki metar". Prvi naziv je zato što se obično održava krajem marta a drugi zato što smo već godinama navikli na kratkometražne filmovi u trajanju od 15 do najviše 20 minuta. Na ovogodišnjem 56. po redu festivalu bilo je filmova od 96, 94, 90, 82, 78 ... minuta. Pravi ljubitelji "kratkog metra" sa pravom se pitaju koji je pravi koncept ovog festivala. Slažem se da postoje izuzeci kad dokumentarni filmovi donose nešto novo ali ne može biti toliko izuzetaka, jer mnogi od njih nemaju opravdanja za toliku dužinu trajanja. Ništa novo ne donose, već se iz minuta u minut ponavljaju da postaju dosadni. Da li je za ovu pojavu kriv televizijski medij ili sami autori ostaje da se vidi. Mislim da bi selektori ovog festivala morali da budu strožiji i da konačno "kratki metar" bude mesto gde će ljubitelji filma moći da gledaju kratkometražne dokumentarne filmove.
Najveće priznanje Gran Pri žiri je dodelio kratkom igranom filmu "Laku noć" (Belgija) u režiji Valeri Rosijea. To je priča o jednom čoveku srednjih godina , slabe materijalne baze, koji odlazi do bivše žene po dvoje svoje dece koji će vikend provesti sa njim. On bez stana i para luta do negde iza ponoći a onda decu vraća ženi da bi spavala u svojim krevetima. Ovo je dosta tanka priča i "zlobnici" na svečanom proglašenju nagrada u Pozorištu na Terazijama (koje je totalno neprilagođeno prikazivanju filmova) govorili su da je žiri tek hteo ovom nagradom da pokaže da i u najrazvijenijim zemljama zapada ima sirotinje!!!
Zlatnu plaketu Beograda (drugu po značaju) dobio je film "Tačka prekida" u režiji Igora Toholja, kao najbolji film domaćeg takmičarskog programa. Ovaj film je dobio još dve nagrade i to našeg žirija, kao najbolji domaći film, i žirija Srpskog ogranka Fiprescija, kao najbolji domaći angažovani dokumentrani film. Po mišljenju većine filmskih radnika koji su pratili ovaj festival "Tačka prekida" je bez sumnje najbolji film i on je trebalo da dobije glavnu prvu nagradu. Ovo je priča o mašinovođama koji se u svakodnevnom poslu susreću sa mogućnošću da protiv svoje volje nekome oduzmu život i tako nastavljaju svoj život sa dubokim traumama. Film je sniman iz ugla gledanja mašinovođa, koja se prepliću sa reagovanjem neuropsihijatara koji aktivno rade na prevazilaženju psihičkih posledica kod ovih ljudi.
Zlatnu plaketu Beograda, kao najbolji film u međunarodnom takmičarskom programu dobio je Aleksandar Belobokov za dokumentarni film "Zina, živela, bivala" (Rusija). Igrajući se fotografijama film priča o jednom životu i ljubavima od rođenja do smrti (1943.-1994.).
Našu nagradu za najbolji međunarodni film dobio je Johan Kuh za animirani film "EXIT" (Nemačka). U svojoj kategoriji film IZLAZ se izdvojio izvanrednim likovnim kvalitetima animacije, koje verno odražavaju filozofsku temu. Sjajna produkcija od 26 minuta bez reči.

                                                                                                                           Dušan Vukić

 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-09.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER