naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 


 VLADAN PETKOVIĆ: DRUGI KUSTENDORF FILM
SKI FESTIVAL
(08.01. – 14.01. 2009) -
"PLANINA DŽIMA DŽARMUŠA I TIJERIJA FREMOA"


 


 

Izveštaji naših članova žirija sa
međunarodnih festivala

KUSTENDORF Official Site

KAN '08 - Dinko Tucaković

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLIN '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 - Ivan Karl

KIJEV '06 - Saša Janković

RIGA '06 - Goran Gocić

VENECIJA '06 - Sandra Perović

FRIBURG '06 - Bora Anđelić

 

Naredni festivali

37.BEOGRADSKI FEST

56.KRATKI METAR

Održani festivali

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FESTIVAL

FESTIVAL FILMA I NOVIH MEDIJA / NOVI SAD

55.KRATKI METAR

36.BEOGRADSKI FEST

 

Drugi Kustendorf Film & Music Festival održan je od 8. do 14. januara u Mećavniku na Mokroj Gori, u etno selu Emira Kusturice. Pod patronatom Ministarstva za kulturu i u organizaciji Kusturičinog Rasta Filma, u takmičarskom programu za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, našla su se 32 studentska filma iz Češke, Egipta, Kube, Gruzije, Nemačke, Italije, Japana, Meksika, Poljske, Škotske, Srbije, Slovačke, Španije, Turske, Velike Britanije i SAD. Prvu nagradu, Zlatno jaje, dobio je japanski reditelj, snimatelj i montažer Koki Hasei za polueksperimentalni dokumentarac Godog o filipinskoj deci koja žive na đubrištu. Srebrno jaje pripalo je crnogorki Nini Vuković iz Berlina za igrani film Mikijeva balada, koji govori o starom berlinskom šibicaru poreklom iz naših krajeva. Film Viola južnokorejske rediteljke Ši Ti Hung koja radi u SAD, inače dobitnik Oskara za najbolji studentski film prošle godine, osvojio je Bronzano jaje.Džim Džarmuš (levo) i Emir Kusturica

Nagradu kritičara dobio je Dragan Mišić iz Novog Sada za crno-beli dokumentarac Muha o novosadskom reperu, Romu Muhi. Specijalna nagrada žirija pripala je španskom filmu 5 sekundi francuskog reditelja Žan Fransoa Ruzea o momku koji zbog poremećaja uzrokovanog saobraćajnom nesrećom svet vidi u kadrovima na svakih pet sekundi.

U žiriju su bili Anica Dobra, Đanluka Farineli, direktor Bolonjske kinoteke, i Karl Baumgartner, osnivač producentske kuće Pandora i producent filmova kao što su Tulpan, Irina Palm, Guča!, Faktotum, Normalni ljudi, Luna Papa, Underground i Crna mačka, beli mačor.

Pored takmičarskog programa, revijalni deo činila je zaista reprezentativna selekcija prošlogodišnjih autorskih filmova: Glad Stiva Mekvina, Tulpan Sergeja Dvorcevoja, Tri majmuna Nuri Bilđe Čejlana, Gomora Matea Garonea, Maradona by Kusturica Emira Kusturice, W Olivera Stouna, kao i skraćeni, premontirani snimak otvaranja Olimpijskih igara u Kini u režiji Žang Jimua. Održana je i retrospektiva jednog od gostiju festivala, Džima Džarmuša, sa filmovima Slomljeno cveće, Pod rukom zakona, Odavno mrtav i Čudnije od raja. Među ostalim gostima bili su i Sergej Dvorcevoj, Peter Handke i Tijeri Fremo, selektor festivala u Kanu, koji je publici predstavio kompilaciju filmova braće Limijer- dvadesetak filmova od po 50 sekundi tokom kojih je duhovitim komentarima objasnio začetke različitih žanrova.


                                                                                          Vladan Petković
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-09.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER