naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 


 BORISLAV ANĐELIĆ: 38. FILMSKI FESTIVAL U ROTERDAMU
(
21.01. – 01.02. 2009) - "U ZNAKU AUTORA"

 


 

Izveštaji naših članova žirija sa
međunarodnih festivala

ROTTERDAM Official Site

KAN '08 - Dinko Tucaković

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLIN '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 - Ivan Karl

KIJEV '06 - Saša Janković

RIGA '06 - Goran Gocić

VENECIJA '06 - Sandra Perović

FRIBURG '06 - Bora Anđelić

 

Naredni festivali

37.BEOGRADSKI FEST

56.KRATKI METAR

Održani festivali

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FESTIVAL

FESTIVAL FILMA I NOVIH MEDIJA / NOVI SAD

55.KRATKI METAR

36.BEOGRADSKI FEST

 


Ovogodišnji filmski festival u Roterdamu, koji je održan od 21. januara do 1. februara, pod rukovodstvom novog direktora Rutgera Volfsona, potrudio se da vrati stari sjaj ovoj uglednoj manifestaciji kao respektabilnoj tribini autorskog filma u svetu.
Veoma razuđena, prethodnih godina, programska struktura festivala, koja je pretila da u svojim meandrirajućim tokovima zagubi osnovnu nit, prepakovana je u samo tri glavna toka: Svetlu budućnost (koji obuhvata glavni tok manifestacije na afirmaciji novih autorskih imena i konkurenciju za uglednu nagradu Tigar), Spektar (program filmova već afirmisanih autora, nekih, upravo i u samom Roterdamu) i Signali (za tematske retrospektive i prateće izložbe).
Sva tri programa inicirana su autorskom vizijom savremenog filmskog izraza bez obzira da li je reč o dugometražnim, dokumentarnim, kratkim ili video projektima.


Na veoma bogatom festivalskom programu našlo se, ove godine, čak 43 svetske premijere novih filmova, kao i 35 međunarodnih i 34 evropskih premijernih izvođenja, među kojima su 33 filma, upravo, finansirana sredstvima Hubert Bols fonda iz Roterdama, koji je okosnica i producentskih susreta CineMart koji ove godine u svom izboru imaju čak 36 budućih projekata iz čitavog sveta.
U konkurenciji za prestižnu glavnu nagradu Tigra, koji je i zaštitni znak čitave manifestacije, ove godine se našlo pregršt zanimljivih ostvarenja, poput ”Gladnih duhova” debitanta Amerikanca Mičela Imperiolija, inače glumca iz poznate serije “Soprano”, kojim je festival otvoren, ”Tragom, ljubavne priče” Engleza Simona Elisa, ”Turisti” Čileanke Alisije Serson. Kao i “Bez daha” Korejca Jang Ik Juna, ”Slepo prase koje bi da leti” Indonežanina Edvina, ”Budi miran i broj do sedam” Iranca Ramtina Lavafipura i drugi.
Među brojnim renomiranim imenima na programu Spektar izuzetna pažnja je ukazana novim ostvarenjima autora iz Rusije,”Soba i po” Andreja Krzhanovskog, ”Morfijum” Alekseja Balabanova ili “Jurijev dan” Kirila Srebrenikova, kao i neki filmovi već afirmisani, poput,”Divljih polja” Mihaila Karatošvilija i “Tulpana” Sergeja Dvorcevoja.
U nizu dešavanja u okviru programa Signali, veliki interes izaziva poseban program novog mladog turskog filma, zatim video atraktivna prezentacija na zidovima zgrade koja dominira Roterdamom u vidu projekata Izabele Roselini i Gaja Madina, Karlosa Rejgadasa i Nanuk Leopolda i Dan Emena, kao i retrospektiva Jeržija Skolimovskog.


                                                                                          Borislav Anđelić
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-09.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER