naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | kontakt

 


 

 DANKO JEŠIĆ NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU ANIMIRANOG FILMA
U ČAČKU (10.09. – 13.09. 2008) "ANIMANIMA 08".

  

Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara


www.animanima.org
 

Ove godine sam imao izuzetnu čast da budem član žirija na drugoj „Animanimi“, u društvu Martina Vandasa producenta iz Češke i Janesa Hendriksa, animatora iz Južne Afrike. Pored već tradicionalnog gostoprimstva po kojem je ovaj festival i ranije bio poznat, ove godine su organizatori mogli da se podiče nedavno renoviranom bioskopskom salom Doma kulture i sjajnim programom.Velika nagrada "ZLATNI ŠTIFT" & Specijalno priznanje za najbolju režiju japanskom filmu "KUĆA OD KOCKICA"


U zvaničnom programu našlo se čak 70 filmova iz 29 zemalja, a u ostalim festivalskim programima prikazano je još stotinak filmova. Posebnu pažnju su privukle specijalne projekcije filmova pionira francuske animacije, program brazilske animacije i dugometražni češki lutka-film „Jedne noći u jednom gradu“.
Najbolji utisak su ostavili filmovi iz tradicionalno jakih produkcija, kao što je japanska, mađarska, poljska, američka i britanska, a prijatno iznenađenje je predstavljala selekcija portugalske animacije.
Nekoliko filmova se već na prvo gledanje izdvojilo po kvalitetu, tako da prilikom odluke o nagradama nismo imali gotovo nijednu dilemu. „Zlatni štift“, odnosno najznačajniju nagradu festivala dobio je film „Kuća od kockica“, japanskog reditelja Kunija Katoa, koji je na izuzetan način spojio melanholiju sa velikim animatorskim umećem i savršenom režijom. Upravo zbog sjajnog osećaja za tok radnje i kontinuitet, uz pokazanu istinsku zrelost i trud, Kunio Kato je dobio i nagradu za najbolju režiju.
„Srebrni štift“ je dobio film još jednog japanskog autora, Kodžija Jamamure, za uznemirujuću adaptaciju Kafkine kratke priče „Seoski doktor“. Pored sjajne atmosfere, Jamamura je ostvario i značajne inovacije na polju tretmana pokreta u filmu.
„Bronzani štift“ dobio je film francuskog autora Žeremija Klapena, pod neobičnim naslovom „Skhizein“, a tema je otuđenost savremenog čoveka. Glavni junak je van sebe, kako figurativno, tako i fizički. Posle izloženosti zračenju meteorita, on provodi život udaljen tačno 91 cm od svog fizičkog tela. Duhovito i originalno.
Specijalno priznanje žirija za najboju animaciju dodeljeno je američkom autoru Bilu Plimptonu za film „Vrući pas“. Iako je Plimpton i prošle godine dobio istu nagradu na ovom festivalu, bilo je nemoguće zaobići ga prilikom odlučivanja. Još jednom je potvrdio zašto je legenda.
Specijalno priznanje žirija za najbolji scenario dobio je autor iz Engleske Metju Voker za film „Džon i Karen“, za najbolji zvuk nagrađen je autor iz Mađarske Geza M. Tot za film „Ergo“, a za posebno umetničko dostignuće nagradu je dobio autor iz Amerike Dejvid Lobzer za film „Devojka slon“.
Priznanje žirija za najduhovitiji film festivala dobio je autor iz Mađarske Aleksej Aleksejev za film „KJFG br.5“, dok je specijalno priznanje za najbolji animirani muzički spot dobila autorska grupa iz Francuske Bonzom za spot autora po imenu Mika, za njegovu kompoziciju „Lollypop“.
Ukupan utisak o festivalu je izuzetno pozitivan. Sjajna organizacija, sjajna selekcija, sjajna projekciona sala. Svi uslovi za kvalitetan festival su ispunjeni, osim jednog; publika se nije odazvala u adekvatnom broju. Čini se da stanovnici Čačka i okoline nemaju baš preciznu predstavu o realnom značaju ovakvog festivala. Hrabri činjenica da su 90% prisutne publike činili mladi, srednjoškolci i studenti, što daje nadu da će naredne godine i poseta da bude bolja.
 

 

Danko Ješić
mcguff1@eunet.yu

 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija  2006-08.  Sva prava zadrzana. Mail to WEBMASTER