naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 


 DINKO TUCAKOVIĆ: 59. FILMSKI FESTIVAL U BERLINU
(
21.01. – 01.02. 2009) - "JEDNA BERLINSKA ZIMA"

 


 

Izveštaji naših članova žirija sa
međunarodnih festivala

BERLINALE Official Site

BERLIN '09 - Borislav Anđelić

LJUBLJANA '08 - Vladan Petković

KAN '08 - Dinko Tucaković

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 - Ivan Karl

KIJEV '06 - Saša Janković

RIGA '06 - Goran Gocić

VENECIJA '06 - Sandra Perović

FRIBURG '06 - Bora Anđelić

 

Naredni festivali

56.KRATKI METAR

CINEMA CITY - NOVI SAD

SOFEST

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

Održani festivali

37.BEOGRADSKI FEST

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

CINEMA CITY / NOVI SAD

 


Filozofija "crvenog tepiha" i visoke mode polagano ali sigurno ubija velike svetske festivale. U kombinaciji sa recesijom čitava stvar dobija još groteskniju dimenziju. Jer dok velike zvezde govore o gladnima u Africi i antiglobalizaciji u isto vreme propagiraju vrhunske modne svetske brendove. Zato se ovaj tekst i neće baviti glavnim programom, koja je žalosna refleksija ovog fenomena, nego pratećim programima, koji ipak provedene dane na ovom festivalu ne čine besmislenim. Iako su naslove u glavnom programu potpisali neka od najvećih imena savremenog filma, kao Vajda (Vazda), Angelopulos (Angelopoulos) ili mnogo mlađ a ništa manje poznt,i Tikver (Tykwer), utisak je većina ovih filmova nastaje kao posledica međunarodnih ekonomskih pregovora producenata i advokata, nego li kao želja ili vizija autora koji vstu želi da podari parče umetnosti, ili kako bi to rekao Džon Ford (John Ford) da prenese poruku, mada je stari filmadžija to isključivo radio služeči se uslugama pošte.


Ipak ’Berlinale’ su i prateći programi ’PANORAMA’ i ’FORUM’. ’PANORAMA’ je ove godine slavila trideset godina postojanja i bila je u potpunosti posvećena svojim korenima,kada je to bio redak prostor u kojem su mogli da se iskažu autori, kako bi se to danas politički korektno reklo, ’drugačijih seksualnih opredelenja’. Ova isključivost u koncepciji rezultovala je svega nekoliko zanimljivih ostvarenja kao što je novi film provokativne i pornografične Ketrin Breja (Catherine Breillat) ’PLAVOBRADI’ (Barbe Bleue) čedna bajka o lepotici i zveri, gde kao u retkom kojem drugom filmu dobro trijmfuje nad zlom. Godine čine svoje. Ostatak programa činili su homoseksealni, metroseksualni i transeksualni prizori iz Tel Aviva, Moskve, naravno SAD, kao jedna alternativna slika sveta u kojem živimo, i u kojem porodica prestaje da bude osnovna ćelija društva.
’FORUM’ je sa druge strane, ponudio niz sjajnih dokumentarnih filmova koji lagano prete da preuzmu primat po kvalitetetu kako ideja tako i produkcije. Selekcija kratkih filmova poslovično donosi autore koji će sledećih godina da se ’presele’ u neki od glavnih programa. Tako je bilo i sa Stefanom Arsenijevićem. U međuvremenu mladih autora je sve više jer je otvoren ’TALENT CAMPUS’ na kojem radionice drže filmski velikani kao Venders (Wenders) ili Frirs (Frears).
Za gurmane tu su filmovi koji se bave hranom kao i druge razne specijalne prezentacije. Sve u svemu, preko hiljadu filmova ne računajući filmski pijac, market, na kojem se prodavalo sve od filmova, preko TV scenarija, DVD-a pa i do vlastite duše onih koji bi po svaku cenu da snime novi film.
Partiji su bili manje glamurozni nego inače (štednja je prisutna na sve strane) a zvezde su se trudile sa pokazuju da imaju političke stavove što je neko duhovito nazvao ’Obamina’ era.
Lično najfascinantniji događaj za mene desio se upravo na jednom partiju gde su naši susedi Mađari angažovali nepredvidivog Pitera Grineveja (Peter Greeneway) za performans, odnosno nešto što je on nazvao ’TOTALNI FILM’, gde je na pet ekrane kao VJ (video disk džokej) na jednoj zatvorenoj berlinskoj ulici u centru kojom bi ipak prošao poneki tramvaj, miksovao slike i prizore iz projekta nazvanog ’92 stvari koje čine život’, anticipirajući da film bar na način kako ga tertira Holivud danas i veliki evropski puding projekti, umire kao umetnost.
Ipak ako bi Vam ’Berlinale’ dosadio u svojoj predvidivosti, veliki i divni grad Berlin na ponudio je imao i takve bisere kao što su bile retrospektiva Pola Klea (Paula Kleea) ili izložba instalacija Džefrija Kuna (Goeffrey Kuhn). Ljubitelji trancea i tehno muzike svake noći su mogli da se osećaju da su u prestolnici ove vrste muzike ili pre pokreta, ali sve u svemu bilo je to desetak hladnih zimskih dana, koji najvljuju godinu socijalnih nemira, sukoba i nadjmo se , ne i ratova.


                                                                                          Dinko Tucaković
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-09.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER