naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 


 GODIŠNJE FILMSKE NAGRADE 2008
 


 

Go To    FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site


NOMINACIJE GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
08


IZVEŠTAJI I DODELE FIPRESCI NAGRADA NA DOMAĆIM FESTIVALIMA 2008

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
07
DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
06 

Nagrade FIPRESCI Srbija na
domaćim festivalima 2006/09.

DODELE FIPRESCI NAGRADA NA
37. BEOGRADSKOM FEST
-u


DODELE FIPRESCI NAGRADA NA
36. BEOGRADSKOM FEST
-u


DODELA FIPRESCI NAGRADE NA
35. BEOGRADSKOM FEST
-u


IZVEŠTAJI ČLANOVA ŽIRIJA SA
13. FEST
IVALA AUTORSKOG FILMA


DODELA YU FIPRESCI NAGRADA NA
34. BEOGRADSKOM FEST
-u


DODELA FIPRESCI NAGRADE NA
12. FEST
IVALU AUTORSKOG FILMA 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala 2006/08.

BERLIN '09 - Borislav Anđelić

LJUBLJANA '08 - Vladan Petković

KAN '08 - Dinko Tucaković

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 - Ivan Karl

KIJEV '06 - Saša Janković

RIGA '06 - Goran Gocić

VENECIJA '06 - Sandra Perović

FRIBURG '06 - Bora Anđelić

Održani domaći festivali 2008.

37.BEOGRADSKI FEST

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

CINEMA CITY / NOVI SAD

 

Partneri FIPRESCI Srbija

Jat Airways

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

ČARLSTON ZA OGNJENKU - Milan Vlajčić

ČARLSTON ZA OGNJENKU  - Borislav Anđelić

ČARLSTON ZA OGNJENKU - Saša Janković

ČARLSTON ZA OGNJENKU - Danko Ješić

TURNEJA - Milan Vlajčić

TURNEJA - Borislav Anđelić

TURNEJA - Saša Janković

TURNEJA - Dejan Dabić

ČITULJA ZA ESKOBARA - Borislav Anđelić

ČITULJA ZA ESKOBARA - Borislav Anđelić

ČITULJA ZA ESKOBARA - Dejan Dabić

BIRO ZA IZGUBLJENE STVARI - Milan Vlajčić

BIRO ZA IZGUBLJENE STVARI - Borislav Anđelić

AMERIČKI GANGSTER - Danko Ješić

AMERIČKI GANGSTER - Borislav Anđelić

NIJE KRAJ - Milan Vlajčić

NEMA ZEMLJE ZA STARCE
- Borislav Anđelić

POŽUDA, OPREZ
- Saša Janković

BIĆE KRVI - Danko Ješić

DŽUNO - Milan Vlajčić

MAMMA MIA! -
Borislav Anđelić

MAMMA MIA! - Milan Vlajčić

ZRNO UTEHE - Ivan Karl

55. KRATKI METAR -
Saša Janković

55. KRATKI METAR -
Dejan Dabić

55. KRATKI METAR -
B
orislav Anđelić

36. BEOGRADSKI FEST - Borislav Anđelić

36. BEOGRADSKI FEST - Milan Vlajčić

36. BEOGRADSKI FEST - Saša Janković

36. FEST IZ UGLA BORISLAVA ANĐELIĆA

36. FEST IZ UGLA
MILANA VLAJČIĆA

36. FEST IZ UGLA
SAŠE JANKOVIĆA

IZVEŠTAJI FIPRESCI ŽIRIJA - 36. BEOGRADSKI FEST

Dejan Dabić o knjizi "CRNI TALAS" - Bogdana Tirnanića


 

Predstojeći domaći  festivali

56.KRATKI METAR

CINEMA CITY - NOVI SAD

SOFEST

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

 

Godišnje FIPRESCI filmske nagrade dodeljuju se svake godine u januaru od 1993. godine. One su rezultat glasanja članova srpske sekcije FIPRESCI i jedine su stručne godišnje filmske nagrade za srpski film. Aktivni članovi srpske sekcije FIPRESCI koji svake godine uzimaju učešće u glasanju za godišnje nagrade su eminentni filmski kritičari i novinari koji pišu u najtiražnijim dnevnim listovima i najčitanijim magazinima u Srbiji.


Ove godine pored već tradicionalnih nagrada za najbolji film, režiju, mušku i žensku ulogu, montažu, fotografiju, scenario i strani film po prvi put su dodeljene i nagrade za najbolju muziku, scenografiju i životno delo.
Svečana dodela nagrada najboljima u srpskom filmu u 2008. godini održana je 29. januara 2009. godine, u dvorani Kinoteke. Sponzori naših nagrada ove godine bili su: JAT Medija Centar i MagicBox Multimedia.
 

Glasovima članova Srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI proglašeni su najbolji srpski film, najbolji reditelj, najbolja ženska i muška uloga, najbolja fotografija, montaža, scenario, muzika, scenografija i najbolji strani film u 2008. godini. Uz prisustvo većine dobitnika i brojnih članova i novinara, nagrade su svečano uručene u dvorani Jugoslovenske kinoteke. Pozdravni govor na dodeli nagrada održao je Ministar kulture Republike Srbije Nebojša Bradić.Producenti filma "Turneja" Tihomir Stanić (levo) i Svetozar Cvetković primaju godišnju FIPRESCI nagradu za najbolji film u 2008. godini
 

Najbolji srpski film prikazan u 2008. godini je "TURNEJA" reditelja Gorana Markovića u produkciji Testament filma odlučeno je glasovima članova FIPRESCI Srbija. Producentima filma Svetozaru Cvetkoviću i Tihomiru Staniću nagradu je uručio predsednik srpske sekcije FIPRESCI Borislav Anđelić. Zahvaljujući se na nagradi producent Svetozar Cvetković je rekao: "da su prvu i do sada jedinu nagradu za taj film dobili takođe od filmskih kritičara - na festivalu u Montrealu, na kojem je bila svetska premijera, a Marković je takođe nagrađen za režiju. Povodom koprodukcije s “Balkan filmom” iz Banjaluke (uz Fos Film iz Zagreba), Tihomir Stanić je rekao da je srećan što će nagrada FIPRESCI Srbija “pomoći da se začeti život kinematografije u Republici Srpskoj nastavi”. “Za njih je izuzetno značajna saradnja sa Beogradom. Jedino uz pomoć Srbije mogu se praviti ovakvo dobri filmovi”, rekao je Stanić, koji u “Turneji” igra glumca Narodnog pozorišta u Beogradu koji nagovara kolege da 1993. godine krenu put Bosne u potrazi za zaradom u vreme krize, gde upadaju u ratne strahote i od jednog do drugog fronta sreću srpske, muslimanske i hrvatske vojnike, slične ne samo po gotovo istim uniformama".
 

Laureati godišnjih filmskih nagrada 2009.

Nagradu za najboljeg reditelja dobio je Goran Marković za režiju filma "Turneja", kome je nagradu uručio direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović. Posle dodele nagrade reditelj Marković se zahvalio rekavši da mu je nagrada za režiju veoma značajna, jer je konkurencija protekle godine bila dobra. “Ima mnogo mladih dobrih autora. Srpski film ne mora da brine za budućnost”, rekao je Marković i izrazio nadu da će iduće godine jedan od mlađih reditelja dobiti tu nagradu. Marković je podsetio da je scenario za “Turneju” napisao još 1995. godine, kada je bio u teškom duševnom stanju zbog rata, a mislio je i da taj film nikada neće snimiti. Na nagovor Nebojše Bradića, sadašnjeg ministra kulture Srbije koji je tada bio direktor Ateljea 212, napravio sam komad, a posle 12-13 godina snimljen je i film, podsetio je Marković primajući kasnije nagradu i za najbolji scenario. Marković je primio i nagradu za najbolju muziku u ime Zorana Simjanovića, koga je nazvao jednim od najvećih stvaralaca primenjene muzike, ističući da su zajedno radili sve filmove do sada. Nagradu mu je uručio Dejan Dabić
 

Predsednik FIPRESCI Srbije Borislav Anđelić (desno) uručuje nagradu
producentima filma "Turneja", Tihomiru Staniću i Svetozaru Cvetkoviću
 

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović (desno) uručuje
nagradu najboljem reditelju
Goranu Markoviću

Nagrada za životno delo i trajni doprinos srpskoj kinematografiji dodeljena je posthumno novinaru, publicisti i filmskom kritičaru   Bogdanu Tirnaniću. Nagradu je primila njegova supruga poznata glumica Dara Džokić a uručio je Milan Vlajčić. Dara Džokić je rekla da ne zna čak ni sama, iako je najbolje poznavala Tirnanića, šta bi on sada rekao, jer je bio nepredvidljiv. “Ovo je još jedna od milion uspomena na mog Bogdana”, rekla je Dara Džokić, posvećujući nagradu njihovoj ćerki Jovani. Filmski kritičar Milan Vlajčić, koji je uručio posthumnu nagradu, podsetio je da je Tirnanić objavio nekoliko hiljada tekstova i istakao da je podsticao dobar duh Beograda.
Vlajčić je rekao i da bi u školsku lektiru trebalo da uđe Tirnanićeva knjiga “Beograd za početnike”.
 

Nagrada FIPRESCI za životno delo pripala je posthumno Bogdanu Tirnaniću.
Njegovoj supruzi Dari Džokić (desno) nagradu je uručio Milan Vlajčić

Nagradu za najbolju žensku ulogu u 2008-oj godini dobila je Anica Dobra za ulogu u filmu Stefana Arsenijevića "Ljubav i drugi zločini", kojoj je nagradu uručio Saša Janković. “Hvala za ovu veliku privilegiju”, rekla je poznata glumica, koja živi i radi u Nemačkoj. Navodeći da je nervozna i uzbuđena, ona je dodala da “nije lako podneti ovoliku čast za sve ono što radi”. “Danas više grickam nokte, vi ste za mene veliki autoritet i kao što vi osluškujete nas, i mi osluškujemo vas i jako bih volela da se još nekad sretnemo”, rekla je Anica Dobra.
 

Saša Janković (desno) uručuje nagradu najboljoj glumici Anici Dobri

Nagradu za najbolju mušku ulogu u 2008-oj godini dobio je Miloš Vlalukin za ulogu u filmu "Miloš Branković" Nebojše Radosavljevića. S obzirom da je bio na safariju u Africi, priznanje je u njegovo ime primila producentkinja Nataša Milojević. “Kad sam mu poslala poruku njegov komentar je bio: ‘Opa!’, što znači da je zadovoljan”, rekla je Nataša Milojević primajući nagradu koju joj je uručila Sandra Perović.
 

Dinko Tucaković (desno) uručuje nagradu najboljem scenaristi Goranu Markoviću

Najboljim scenarijem u 2008-oj godini proglašen je scenario filma "Turneja" koji je potpisao Goran Marković, nagradu mu je uručio Dinko Tucaković.
Nagradu FIPRESCI za najbolju montažu dobila je Snežana Ivanović ("Turneja") a uručio mu je Marjan Vujović. Godišnju filmsku nagradu za najbolju fotografiju u 2008-oj dobio je Dušan Ivanović ("Čarlston za Ognjenku") a uručio mu je Vladimir Džudović.
Nagradu FIPRESCI za najbolju scenografiju dobio je Veljko Despotović ("Turneja") a uručio mu je Dušan Vukić. Godišnju filmsku nagradu za najbolju fotografiju u 2008-oj dobio je Dušan Ivanović ("Čarlston za Ognjenku") a uručio mu je Vladimir Džudović.
Za fotografiju je nagrađen Dušan Ivanović, za “Čarlston i Ognjenku”. Ivanović je izrazio nadu da će i budućim radom postati “stalni klijent” na dodeli nagrada FIPRESCI. Nagradu mu je uručio Marjan Vujović. Za najbolji strani film prikazan u srpskim bioskopima u 2008. godini proglašen je "4 meseca, 3 nedelje i 2 dana" rumunskog reditelja Kristijana Munđijua. Nagradu je primio Igor Onič, direktor distributerske kuće "Sinears" a uručio mu je Vladan Petković.


Laureat, reditelj Goran Marković i Ministar kulture Nebojša Bradić
 


Ministar kulture Nebojša Bradić održao je pozdravni govor
 


Vladimir Džudović (desno) uručuje nagradu za najbolju fotografiju Dušanu Ivanoviću
 


Dušan Vukić (desno) uručuje nagradu za najbolju scenografiju Veljku Despotoviću
 


Dejan Dabić (desno) uručuje nagradu za najbolju muziku.
Nagradu je u ime kompozitora Zorana Simjanovića primio reditelj Goran Marković
 


Marjan Vujović (desno) uručuje nagradu za najbolju montažu Snežani Ivanović
 

Predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Andjelić, istakao je da nagrade srpske sekkcije FIPRESCI svake godine dobijaju na značaju, da je ove godine povećan broj članova koji su glasali na 28 kao i da su ovo jedine nagrade stručnjaka u oblasti filma u Srbiji.
Optimizam u pogledu srpske kinematografije izrazio je i ministar kulture Nebojša Bradić, koji je podsetio i da Ministarstvo stalno poziva na uključivanje u proces stvaranja u srpskoj kulturi.
“Zadovoljni smo što je ove godine proizveden respektabilan broj srpskih filmova koji će doprineti promociji srpske kulture u svetu”, rekao je ministar Bradić, ističući i društvenu i estetsku vrednost domaćih filmova, kao i značaj nagrade FIPRESCI za njihovu afirmaciju i postizanje nekadašnjeg ugleda kako u zemlji, tako i u Evropi.
Antiratna drama “Turneja” beogradskog reditelja Gorana Markovića trijumfovala je na dodeli godišnjih nagrada nacionalne sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara (FIPRESCI), u konkurenciji 12 domaćih filmova, čiji su reditelji i renomirani i mlađi, već nagrađivani autori.
Film “Turneja” je bio nominovan u maksimalnih devet kategorija za nagrade FIPRESCI Srbija , a nagrađen je za najbolji film, Markovićevu režiju i scenario, montažu (Snežana Ivanović) i muziku (Zoran Simjanović). Nagrade FIPRESCI Srbija sastoje se od diplome, rad akademskog slikara i grafičara Dragana Pešića. Ovogodišnji partneri FIPRESCI Srbija bili su
JAT Medija Centar i MagicBox Multimedia. JAT Medija Centar je dobitnicima za najbolju mušku i žensku ulogu dodelio po jednu avio kartu po izboru na linijama JAT-a. Nagrade je uručila direktorka JAT Medija Centra Gala Radović. MagicBox Multimedia je producentima najboljeg filma i najboljem reditelju dodelila sredstva  od po 1.500 (filmu) i 1.000 EUR (reditelju) za postprodukcione i/ili laboratorijske usluge u studiju MagicBox-a. Dodeli nagrada je prisustvovao i direktor MagicBox-a Miroslav Stanić.
 

Veljko Despotović
 

Goran Marković
 

Anica Dobra

Ministar kulture Nebojša Bradić


Apsolutni pobednik ovogodišnje dodele FIPRESCI nagrada je film "Turneja" koji je osvojio čak 6 nagrada. "Turneja" je osvojila nagrade za najbolji film, scenario, režiju, muziku, montažu i scenografiju.
Diplome FIPRESCI Srbija su rad akademskog slikara i grafičara Dragana Pešića. Ovogodišnju svečanu dodelu nagrada FIPRESCI pomogli su  naši partneri
JAT Medija Centar i MagicBox Multimedia dok nam je domaćin kao i ranijih godina bila Jugoslovenska kinoteka. Autori svih fotografija sa ovogodišnje dodele nagrada su Branko Ignjatović, Zoran Raš i Nenad Petrović, prijatelji našeg sajta.

Dinko Tucaković (levo) i Borislav Anđelić u razgovoru
sa Darom Džokić i Jovanom Tirnanić

 

Radoslav Zelenović (levo), Anica Dobra i Ministar Bradić
 

Glumica godine Anica Dobra
 

Ivan Karl (levo) i Milan Vlajčić
 Grupa "Renesansa" na dodeli godišnjih nagrada izvodi muzičku temu iz filma "Turneja"

Laureati godišnjih filmskih nagrada 2009.
 


 


Photo by: BRANKO IGNJATOVIĆ, ZORAN RAŠ & NENAD PETROVIĆ

 

 

 

 naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-09.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER