naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | arhiva | tekstovi | kontakt

 


 BORISLAV ANĐELIĆ NA FILMSKOM FESTIVALU "DIJAGONALE 2009"
U GRACU (17.03. – 22.03. 2009) - "POUKE IZ SUSEDSTVA"

 

 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala

DIAGONALE '09 - Official Site

BERLIN '09 - Borislav Anđelić

LJUBLJANA '08 - Vladan Petković

KAN '08 - Dinko Tucaković

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 - Ivan Karl

KIJEV '06 - Saša Janković

RIGA '06 - Goran Gocić

VENECIJA '06 - Sandra Perović

FRIBURG '06 - Borislav Anđelić

 

Naredni festivali

CINEMA CITY - NOVI SAD

SOFEST

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

15. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

38.BEOGRADSKI FEST

Održani festivali

56.KRATKI METAR

37.BEOGRADSKI FEST

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

 


Nedavno završen Festival austrijskog filma, poznatiji pod nazivom Dijagonale, koji se tradicionalno održava u Gracu, predstavlja filmsku manifestaciju od koje se može dosta naučiti, kada je reč o skromnom, ali efektnom predstavljanju nacionalne kinematografije.
Pod dirigentskom palicom nove direktorke ovog festivala, Barbare Pihler, manifestacija nastavlja ranije uvrđenu programsku šemu, prezentacije savremenog austrijskog filma, kako na planu dugometražnog igranog, dokumentarnog i kratkog a takođe i animiranog i eksperimentalnog filma. Istovremeno, ovaj program prate i retrospektive poznatih autora iz austrijske filmske baštine, izbor filmova autora iz regiona (među kojima je bio i film našeg Stefana Arsenijevića “Ljubav i drugi zločini”), a sve je ispaćeno i povezano sa konceptualnim filmovima nekih poznatih likovnih autora, poput Bugarke na radu u Beču, Mare Matuskove ili Darijusa Kovalskog. Reč je, dakle, o transparentnoj, zanimljivoj manifestaciji predstavljanja nacionalne kinematografije, mestu okupljanja i suočavanja poznatih i onih koji dolaze autora i producenata, koji tokom šest dana festivala, brojnim gledaocima i široj medijskoj javnosti pružaju na uvid svoja ostvarenja, vode razgovore sa publikom i tvore kreativnu umetničku atmosferu.
Čitava manifestacija, ne pati od nekakvog glamura, nego teži da afirmiše austrijske filmske stvaraoce, u skromnom, ali domaćem ambijentu. Sve je podređeno tom cilju, od otvaranja u montažnoj hali Helmut List sa premijerom debitantskog filma “Mala Riba” Marka Antoniacija u produkciji Franca Novotnija (koji je dosta sarađivao i sa našim producentima protekle decenije) do prezentiranja glavnih austrijskih glumačkih nagrada, koje su otišle u ruke glumici Birgit Minihmajer (upravo dobila nagradu za najbolju glumicu i na Berlinaleu) i glumcu Jozefu Haderu za njihova tumačenja u filmu “Kostolomac” Volfganga Murnbergera.
 


Kadar iz filma Nine Kusturice "Mali stranci"

Posle uspeha filma “Falsifikator” Stefana Ruzovičkog i dobijanja Oskara za strani film, ovaj autor se ove godine pojavio sa kompletno drugačijim dečijim filmom “Lili” rađenim uz dosta animacije. Već afirmisani autori, poput Andreasa Prohaske i Mihael Glavoger, imali su na programu čak po dva filma, što govori o gajenju kontinuiteta u radu već priznatih autora, što je takođe, nešto o čemu valja uzeti uzorak i u našoj sredini. Prohaska je imao za temu “Prvog dana” moguću katastrofu atomske centrale u susedstvu (valjda, Krškog) i nastavak svog uspešnog košmar filma “Za 3 dana bićeš mrtav”, dok je Glavoger u “Igri oca” razmatrao pitanja moralnih dilema a u “Visokom kontaktu” se bavio problemima sa drogom i gluvarenjem emigranata u austrijskom podzemlju. Najdalje je u ovoj veoma raznovrsnoj tematskoj ponudi otišao mladi Peter Jaitc sa svojim diplomskim i debitantskim filmom “Rimini”, rađenom upravo na temu beznadja i lutanja mladih u potrazi za rešenjima svojih životnih pitanja.
Izuzetnu pažnju ove godine skrenuli su na sebe dokumentarni filmovi, koji su svaki za sebe pronalazili i obrađivali neka važna pitanja savremenog života. Pre svega, na temu ekonomskog kolapsa savremenog sveta, uz povezivanje sa stvarnim stradalnicima iz Burkine Faso i drugih zemalja Trećeg sveta, u filmu “Pravimo lovu” Erwina Wagenhofera, reč je o municioznoj kritičkoj studiji politike pohlepe i “imperijalne” sile globalističkih moćnika. Filmovi “U svetu” Konstantina Vulfa i “Jedna od osam” Sabine Derfinger bave se ljudskim sudbinama u kontekstu starog uglednog bečkog porodilišta, kao i ženama suočenim sa ozbiljnim zdravstvenim problemima. Mlada Nina Kusturica poreklom sa naših prostora već afirmisana na planu igranog filma, iz svog ugla dala je upečatljivu sliku mladih emigranata iz Afrike i Azije u potrazi za mestom pod suncem u Evropi u svom emocijama ispunjenom filmu “Mali stranci”. Veoma provokativan je film “Odmor od mira” Amina Hak-Hagira i Zakline Smit u kome glavni junak ispovedno govori o svom učešću u jugoslovenskom građanskom ratu na strani hrvatske vojske protiv Srba.
Sve u svemu, Dijagonale je pružio zanimljiv pregled savremenih tokova austrijskog filma, koji uz nastavak oslanjanja na moćnu nemačku produkcijsku bazu, nastavlja svoj sve uspešniji nastup na svetskoj sceni. Ovde konkretno predstavljajući “Priču o Rudi Duckeu” u režiji Stefana Kromera, uz dokumentarni komentar stvarnih učesnika u prohujalim događanjima, koja se izvrsno uklapa u sličan projekt suočavanja sa prošlošću u filmu “Bader Majnhof kompleks”.
 

                                                                                        Borislav Anđelić
                                                                                                
 

 

 

naslovna | o nama | festivalski izveštaj |  godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-09.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER