naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

         

 GODIŠNJE FILMSKE NAGRADE 2016Go To    FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

FIPRESCI

Filmovi i festivali iz ugla
profesionalnih kritičara


DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 2
010


Montevideo Bog te video

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
09


Obicni ljudi

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
08


Turneja

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
07


Klopka

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI
FILMSKIH NAGRADA 20
06


Sedam ipo

 

 

Partneri FIPRESCI Srbija

Jugoslovenska kinoteka

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2015

Nicije dete

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2014

Top je bio vreo

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2013

Krugovi

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2012

Klip

DODELA GODIŠNJIH FIPRESCI FILMSKIH NAGRADA 2011

Parada


Godišnje FIPRESCI filmske nagrade dodeljuju se svake godine u januaru ili februaru od 1993. godine. One su rezultat glasanja članova srpske sekcije FIPRESCI i jedine su stručne godišnje filmske nagrade za srpski film. Aktivni članovi srpske sekcije FIPRESCI koji svake godine učestvuju u glasanju za godišnje nagrade su eminentni filmski kritičari i novinari koji pišu u najtiražnijim dnevnim listovima i najčitanijim magazinima i nedeljnicima u Srbiji.

I ove godine tradicionalno su dodeljene nagrade u 11 filmskih kategorija:  i to za najbolji film, režiju, mušku i žensku ulogu, montažu, fotografiju, scenario, muziku, scenografiju, kostim i strani film kao i nagrada za
životno delo
.

Svečana dodela nagrada najboljima u srpskom filmu u 2016. godini održana je 21. februara 2017. godine, u dvorani "Dinko Tucaković" u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Glasovima članova Srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI proglašeni su najbolji srpski film, najbolji reditelj, najbolja ženska i muška uloga, najbolja fotografija, montaža, scenario, muzika, scenografija, kostim i najbolji strani film u 2016. godini. Uz prisustvo većine dobitnika i brojnih članova i novinara, nagrade su svečano uručene u dvorani "Dinko Tucaković" u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Pozdravni govor na dodeli nagrada održao je predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić.Trejler pobedničkog filma "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića
 

Najbolji srpski film prikazan u 2016. godini je "DNEVNIK MAŠINOVOĐE" reditelja i scenariste Miloša Radovića u produkciji srpskog Zillion filma i hrvatskog Inter filma odlučeno je glasovima članova FIPRESCI Srbija. Reditelj i scenarista nagrađenog filma Miloš Radović je na svečanoj dodeli nagrada istakao: -  Zahvalan sam svima na nagradi FIPRESCI, posebno pokojnom Marku Glušcu, sjajnom montažeru, koji mi je pre nekoliko godina na papiriću dao ideju za ovaj film jer on je ustvari "zapalio" taj prvi "fitilj". Radović se zahvalio i produkciji Zillion, odnosno svom producentu Petru Ristovskom i njegovom ocu Lazaru Ristovskom koji u "Dnevniku mašinovođe" igra i glavnu ulogu.
 

Laureati godisnjih nagrada 2016

Laureati godišnjih filmskih nagrada 2016. i predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić (drugi desno)

Nagradu za najboljeg reditelja u 2016. godini dobio je Miloš Radović za režiju "Dnevnika mašinovođe" a njemu je takođe pripalo i godišnje priznanje za scenario istoimenog filma. Tako je film "Dnevnik mašinovođe" bez sumnje apsolutni pobednik ovogodišnje dodele jer je pored nagrade za na najbolji film, režiju i scenario osvojio još i nagradu za najbolju fotografiju.
Predsednik FIPRESCI Srbija Borislav Anđelić, uručujući priznanje za najbolji film, iskoristio je priliku da pomene i položaj filmskih novinara i kritičara. Bavljenje filmskom kritikom i publicistikom, primetio je on, ima sve manje prostora u medijima, a kako se one vrednuju svedoči veliki broj saradnika medija koji se ovim poslom bave, a među kojima su i neka poznata imena, koji ne samo da ne dobijaju, već im se čak ni ne nudi, honorar.

 

Milos Radovic

Miloš Radović proglašen je najboljim rediteljem i scenaristom u protekloj godini
zahvaljujući njegovom autorskom ostvarenju "Dnevnik mašinovođe"

 

Mirjana Karanovic

Mirjana Karanović je dobitnica priznanja za najbolju glumicu u 2016. za
glavnu ulogu njenom rediteljskom prvencu "Dobra žena"

Najbolju žensku ulogu u srpskoj produkciji u 2016. ostvarila je Mirjana Karanović u filmu "Dobra žena", svom debitantskom, rediteljskom ostvarenju koje je dobilo brojna priznanja na svetskim i domaćim festivalima.
- Meni lično znači ova nagrada, ali "Dobru ženu" sam radila pre svega zbog toga da bi ovaj film zbog teme kojom se bavi videlo što više naše publike. U domaćim bioskopima, nažalost, nije zabeležila veću gledanost, pokušala sam da se prikaže na nekim televizijama, ali nijedna nije pokazala interesovanje - istakla je Mirjana Karanović.
Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Milošu Timotijeviću za lik u filmu "Vlažnost" Nikole Ljuce, za koji je nagrađen i na prošlogodišnjem Festu.

Milos Timotijevic

Nagrada FIPRESCI za najboljeg glumca u 2016. pripala je Milošu Timotijeviću
za glavnu ulogu u filmu "Vlažnost" Nikole Ljuce

Najbolju fotografiju u srpskom filmu u 2016. ostvario je Dušan Joksimović u "Dnevniku mašinovođe" a najbolju montažu Đorđe Stanković u "Inkarnaciji". Godišnje nagrade FIPRESCI za najbolji kostim i scenografiju pripale su Ivanki Krstović i Dejanu Anđelković za film Santa Maria della Sallute, dok je kompozitoru Aleksandru Lokneru pripala nagrada za muziku u filmu "Ime: Dobrica. Prezime: Nepoznato".
 

I, Daniel Blake 

Najbolji strani film u 2016. bilo je britansko ostvarenje "Ja, Danijel Blejk" Kena Louča

Socijalna drama Kena Louča "Ja, Danijel Blejk", koju je u naše bioskope doveo distributer "Megakom Film", nagrađena je za najbolji strani film u 2016. godini. 

Nagrada za životno delo i trajni doprinos srpskoj kinematografiji posthumno je dodeljeno Branku Vučićeviću (1934 - 2016) (na slici desno), koji je bio jedan od naših najistaknutijih sineasta, scenarista, publicista, prevodilaca, filmskih kritičara i autora. Mnogi su za njega govorili kao o čoveku iz senke jugoslovenskog i srpskog filma. Nagrada je svečano uručena njegovoj supruzi a uručio je Radoslav Zelenović, takođe dugogodišnji filmski radnik i jedan od najuspešnijih direktora Jugoslovenske kinoteke od njenog osnivanja do danas.

Branko Vucicevic 

 

 

 

 

 

 naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-17.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER