naslovna | o nama | godišnje nagrade | festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

  TEKSTOVI: SAŠA RADOJEVIĆ
  


Go To   FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site


Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

 

FIPRESCI

 

Sasa Radojevic

 

 

SAŠA RADOJEVIĆ, je rođen u Beogradu. Filmski kritičar, reditelj, scenarista, glumac, producent. Autor scenarija za dokumentarne tv serije i kratke igrane filmove Gorana Gajića ("U vrtlogu strasti", "Sedmi dan") i Dinka Tucakovića ("Pismo"). Koautor je desetak knjiga o filmu u kojima se uglavnom bavi američkom kinematografijom i romana "Divlje senke" (2002). Bio je asistent režije Teu Angelopulosu na snimanju filma "Odisejev pogled" (1995). Koscenarista je dugometražnih igranih filmova Milutina Petrovića "Zemlja istine, ljubavi i slobode" i "Jug jugoistok" . Reditelj i scenarista filmova "Poljupci"(2004), "Narci i Eho" (2011), Žigosana (2015) i "Porodica" kao i scenarista filmova "Dr Rej i đavoli" (2012), Država (2013) i "Petlja" (2014). Objavljivao je filmske kritike u dnevnim novinama i nedeljnicima.
e-mail:
sasarado@hotmail.com

In a Better World

DANSKI FILM "U BOLJEM SVETU" NAJBOLJI FILM BEOGRADSKOG FESTA 2011. Žiri kritike FIPRESCI Srbija  39. Međunarodnog filmskog festivala - FEST '2011, koji je održan od 28. februara do 9. marta 201. godine u Beogradu u sastavu: Saša Radojević, Sandra Perović i Vladan Petković, nagradu FIPRESCI za NAJBOLJI FILM FEST-a dodelio je danskom filmu U BOLJEM SVETU (In a Better World/Hævnen, 2010 Denmark-Sweden) rediteljke Suzane Bir.
Žiri je istakao da je reč o
suptilnoj priči koja govori o teškoćama odrastanja u kojoj je naglašeno da nasilje ne mora uvek da pobedi. Specijalno priznanje (Special Mention) pripala je reditelju Rejfu Fajnsu za film "KORIOLAN" (Coriolanus, 2011, UK) ..

 

 

 

SAŠA RADOJEVIĆ: "FASCINACIJA I STRANO TELO".
In memoriam SONJA SAVIĆ (1961-2008).

Da nije bilo Sonje Savić u Srbiji nikada ne bi postojala glumica i rediteljka sa tako kompleksnim opusom. Veština, nijanse, šifre i poruke koje je pokazivala u filmovima u kojima je igrala i koje je pravila u nešto više od tri decenije ostaju kao jedinstveno svedočanstvo o lepoti, izrazitoj individualnosti i bolu zbog propasti generacijskog monolita. Odgovarajući breoj tekstova o glumi Sonje Savić verovatno nikada neće biti napisan. Glumci u Srbiji fizički nas napuštaju kao simboli mentalitetskih osobenosti i mitomanije ili naprosto prebrzo potonu u zaborav. Zanemaruje se njihova suština identitetska specifičnost koja se ne narušava nanosom preuzimanja tuđih likova. Naprotiv. Najistaknutiji glumci svojom individualnošću obuhvataju široki kulturološki okvir; oni su reprezenti tihog narodnog otpora prema establišmentu..

 

SAŠA RADOJEVIĆ u žiriju kritike FIPRESCI 9. Festivala dokumentarnog filma u Solunu. Otkrića "world" muzike.
Za publiku najatraktivniji deo programa na
9. Festivalu dokumentarnog filma - Slike 21. veka (održanog u Solunu od 16. do 25. marta 2007. godine) je onaj posvećen muzičkim dokumentarcima. Novi trendovi u muzici, biografije velikih kompozitora, poznatih i nepoznatih, retrospektive i analize različitih muzičkih žanrova. Favorit gledalaca bio je film, Kurt Cobain: About a Son, reditelja A.J. Schnacka. Reč je o meditativnom ostvarenju muzičara Kurta Kobejna..

 

 

 

 naslovna | o nama | godišnje nagrade| festivalski izveštaji | tekstovi | članovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-18.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER