naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

  DOMAĆI FESTIVALSKI
IZVEŠTAJI 2008.
  

Go To    FIPRESCI    
The International Federation
of Film Critics
Official site

DODELE FIPRESCI NAGRADA NA
36. BEOGRADSKOM FEST
-u


DODELA FIPRESCI NAGRADE NA
35. BEOGRADSKOM FEST
-u


IZVEŠTAJI ČLANOVA ŽIRIJA SA
13. FEST
IVALA AUTORSKOG FILMA


DODELA YU FIPRESCI NAGRADA NA
34. BEOGRADSKOM FEST
-u


DODELA FIPRESCI NAGRADE NA
12. FEST
IVALU AUTORSKOG FILMA 

Izveštaji naših članova sa
međunarodnih festivala 2006/08

KAN '08 - Dinko Tucaković

MANHAJM '07 - Saša Janković

MOTOVUN '07 - Ivan Karl

SOLUN '07 - Saša Radojević

BERLINALE '07 - Dinko Tucaković

HIHON '06 - Ivan Karl

KIJEV '06 - Saša Janković

RIGA '06 - Goran Gocić

VENECIJA '06 - Sandra Perović

FRIBURG '06 - Borislav Anđelić

 

Filmovi i festivali iz ugla profesionalnih kritičara

55. KRATKI METAR IZ UGLA BORISLAVA ANĐELIĆA

55. KRATKI METAR IZ UGLA SAŠE JANKOVIĆA

55. KRATKI METAR IZ UGLA DEJANA DABIĆA

36. FEST IZ UGLA BORISLAVA ANĐELIĆA

36. BEOGRADSKI FEST IZ UGLA MILANA VLAJČIĆA

36. BEOGRADSKI FEST IZ UGLA SAŠE JANKOVIĆA

Naredni festivali

37.BEOGRADSKI FEST

56.KRATKI METAR

NOVI SAD

SOPOTSKI FESTIVAL

PALIĆKI FESTIVAL

VRNJAČKA BANJA

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

Održani festivali

14. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

55.KRATKI METAR

36.BEOGRADSKI FEST

NIŠKI FILMSKI SUSRETI

VRNJAČKA BANJA

PALIĆKI FESTIVAL

SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

FILMSKI FESTIVAL SRBIJE / NOVI SAD

13. FESTIVAL
AUTORSKOG FILMA

54.KRATKI METAR

35.BEOGRADSKI FEST

 

 

SAŠA JANKOVIĆ: 14. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA U BEOGRADU.
"*Tekst je objavljen u nedeljniku "NIN" (Decembar, 2008).
Skromni počeci Festivala autorskog filma u Beogradu pre 14 godina značili su za beogradsku publiku jedno ponovno ali i sasvim novo „čitanje“ i otkrivanje umetničkog filma. Iz godine u godine njegov kulturološki značaj i popularnost je rasla sve do jednog važnog trenutka dok se nisu pojavili slični ili konkurentni festivali (Slobodna zona, 7 veličanstvenih...) i kad je postalo nimalo lako odabrati i obezbediti dvadesetak najboljih radova iz protekle godine. Posle prošlogodišnjeg kao jednog od najslabijih festivala od osnivanja, koji je dobrim delom uzrokovan i samom delimičnom krizom autorskog filma u svetu, za ovogodišnji se ipak može reći da je značajno bolji. No, bez obzira na ukupni kvalitet prikazanog koji se uvek može iz raznoraznih uglova osporavati ili braniti svakako najznačajniji događaj ovogodišnjeg festivala je odluka gospođe Branke Petrović (supruga pokojnog reditelja Aleksandra Petrovića) da festivalu pokloni 7 000 evra što je postao fond nagrade za najbolji film.. 

DODELJENA FIPRESCI NAGRADA NA 14. FESTIVALU AUTORSKOG FILMA. Na 14. FESTIVALU AUTORSKOG FILMA koji je održan od 26. novembra do 3. decembra 2008. godine u Beogradu žiri kritike FIPRESCI Srbija u sastavu: Viktor Čikeš (Adria Media Serbia), Jasmina Prodanović (Radio Obrenovac) i Marina Đurašković (Radio Beograd), nagradu kritike FIPRESCI Srbija za najbolji film festivala dodelio je islandskom filmu "VENČANJE U BELOJ NOĆI" (Brúdguminn) reditelja BALTAZARA KORMAKURA. U obrazloženju se ističe da je žiri odlučio: "Da izdvoji dosad najambicioznije ostvarenje jednog od najintrigantnijih evropskih autora danas, čiji filmski izraz kombinuje filmsko i pozorišno iskustvo na dramaturški efektan i vizuelno superioran način, a sve to kroz priču koja s lakoćom spaja apsurdno i tragično.  Reč je o filmu koji na moderan način parafrazira Čehova, gde velike dileme s lakoćom balansiraju između komedije i drame, gde polarne noći nose prizvuk Šekspirovog "Sna letnje noći", gde utisak nesigurnosti oslikava fizičku i duhovnu situaciju pitoresknih likova zatočenih u svojim životima, baš kao što su i oni sami zatočeni na malom ostrvu. Imajući sve to na umu, kao i činjenicu da je u pitanju suptilno, zabavno i emotivno iskreno delo koje na svojevrstan način predstavlja izazov savremenom filmu, opsednutom dnevno političkim i socijalnim tezama."

 

Danko Ješić: MEĐUNARODNI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA U ČAČKU - ANIMANIMA 08. Velika nagrada "ZLATNI ŠTIFT" & Specijalno priznanje za najbolju režiju dodeljena japanskom filmu "KUĆA OD KOCKICA".
Ove godine sam imao izuzetnu čast da budem član žirija na drugoj „Animanimi“, u društvu Martina Vandasa producenta iz Češke i Janesa Hendriksa, animatora iz Južne Afrike. Pored već tradicionalnog gostoprimstva po kojem je ovaj festival i ranije bio poznat, ove godine su organizatori mogli da se podiče nedavno renoviranom bioskopskom salom Doma kulture i sjajnim programom.
U zvaničnom programu našlo se čak 70 filmova iz 29 zemalja, a u ostalim festivalskim programima prikazano je još stotinak filmova. Posebnu pažnju su privukle specijalne projekcije filmova pionira francuske animacije, program brazilske animacije i dugometražni češki lutka-film „Jedne noći u jednom gradu“
..

 

DINKO TUCAKOVIĆ: ISTORIJA KAO IZAZOV.
Povodom revije savremenog izraelskog filma u Kinoteci
.

Nova istorija države Izrael duža je tek nešto od pola veka. Saradnja na promovisanju ove kinematografije u saradnji Ambasade Izraela i Jugoslovenske kinoteke, traje bezmalo jednu dekadu. U metaciničnom vicu u filmu „Treći čovek“ (The Third Man) Orson Vels (Orson Welles) konstatuje kako „za mnogo vekova mira, Švajcarska je uspela da proizvede sat sa kukavicom i čokoladu“. Oba proizvoda neosporno pripadaju vrhu naše novobrendirane realnosti. Pola veka nove istorije, nove države Izraela, pedeset puta pet stotina, je uzbudljivije od ove mirne Evropske priče. Nije problem u čokoladi ali ponešto je i u borbi za identitet i mesto u džungli novog svetskog poretka. Kukavice da i ne pominjemo. A satovi mere i dobra i loša vremena..

 

NAGRADE FIPRESCI SRBIJA NA 43. FILMSKIM SUSRETIMA U NIŠU, GLUMCIMA SLOBODANU ĆUSTIĆU I NADI ŠARGIN, ODLUČIO ŽIRI KRITIKE. Žiri FIPRESCI Srbija u sastavu: Ratko Orozović (Bosanska vila, Sarajevo), Marjan Vujović (Kinoteka) i Ivan Velisavljević (Huper) Nagrade kritike FIPRESCI Srbija na 43. Festivalu glumačkih ostvarenja (Filmski susreti) koji je održan od 21. do 27. avgusta 2008. godine u Nišu, dodelio je  SLOBODANU ĆUSTIĆU za najbolju mušku ulogu u filmu "PEŠČANIK" Sabolča Tolnaija, dok je nagradu za najbolju žensku ulogu dodelio NADI ŠARGIN za ulogu u filmu "NIJE KRAJ" Vinka Brešana. "Slobodan Ćustić je u filmu PEŠČANIK imao izuzetno kompleksnu ulogu oca Eduarda Sama kome je Ćustić dao svoj specifičan emotivni sedmi pečat, dok je Nada Šargin u filmu NIJE KRAJ svojom inventivnom i visoko kreativnom glumom oživela lik žene stradalnika, kojoj je rat poljuljao ljudsko dostojanstvo i moralne kodekse.", ističe se u obrazloženju žirija. Nagrade su tradicionalno svečano uručene dobitnicima na zatvaranju popularnog  Niškog festivala.

 

NAGRADA FIPRESCI SRBIJA ZA NAJBOLJI SCENARIO NA 32. FESTIVALU FILMSKOG SCENARIJA, FILMU "ČETVRTI ČOVEK" DEJANA ZEČEVIĆA, ODLUČIO ŽIRI KRITIKE FIPRESCI SRBIJA.
Žiri FIPRESCI Srbija u sastavu
: Goran Gocić, Vuk Pavlović i Srđan Savić Nagradu kritike FIPRESCI Srbija za najbolji scenario na 32. Festivalu filmskog scenarija koji je održan od 9. do 13. avgusta 2008. godine u  Vrnjačkoj Banji, dodelio je filmu "ČETVRTI ČOVEK" autora DEJANA ZEČEVIĆA. "ČETVRTI ČOVEK je vešto skrojen triler čvrste dramaturške strukture, u kojem do izražaja posebno dolaze veoma nadahnuta i stilizovana režija Dejana Zečevića i izuzetno efektna fotografija Gorana Volarevića.", ističe se u obrazloženju žirija.

 

NAGRADA FIPRESCI SRBIJA ZA NAJBOLJI EVROPSKI FILM NA 15. FESTIVALU EVROPSKOG FILMA, RUSKOM FILMU "RUSALKA" ANE MELIKIJAN, ODLUČIO ŽIRI KRITIKE FIPRESCI SRBIJA. Žiri FIPRESCI Srbija u sastavu: Milan D. Špiček (Radio Index), Vladimir Džudović (Radio Beograd 1) i Dušan Vukić (Železničke novine) Nagradu kritike FIPRESCI Srbija za najbolji film na 15. Festivalu evropskog filma (PALIĆ '08) koji je održan od 19. do 25. jula 2008. godine na Paliću, dodelio je ruskom filmu "RUSALKA" ANE MELIKIJAN. "U ponuđenom takmičarskom programu RUSALKA se nametnula modernom režijom, odličnom glumom, izvanrednom scenografijom i dobrom muzikom. Iz tih razloga ova lepa slovenska bajka jedan je od najboljih filmova Festivala. Ovo je moderno adaptirana bajka o Maloj sireni koja se dnevničkom strukturom bavi posebno zanimljivim i odlučujućim momentima u životu junakinje ovog filma.", ističe se u obrazloženju žirija.

 

NAGRADA FIPRESCI SRBIJA ZA NAJBOLJU PRODUKCIJU NA 37. SOPOTSKOM FESTIVALU, FILMU "ČETVRTI ČOVEK" DEJANA ZEČEVIĆA, ODLUČIO ŽIRI KRITIKE FIPRESCI SRBIJA. Žiri FIPRESCI Srbija u sastavu: Dušan Vukić (Železničke novine, Beograd), Dejan Dabić (urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra i Niške gradske televizije, "Pressing", "Filmograf", Niš) i Vladan Petković (Screen International - London, Beograd) Nagradu kritike FIPRESCI Srbija za najbolju produkciju na 37. Filmskom festivalu u Sopotu (SOFEST '08) koji je održan od 1. do 5. jula, dodelio je filmu "ČETVRTI ČOVEK" DEJANA ZEČEVIĆA. "Nagrada se dodeljuje producentima Viktorija Film i PFI Studios iz Beograda za film ČETVRTI ČOVEK u režiji Dejana Zečevića.
U godini prosečne filmske ponude ČETVRTI ČOVEK se izdvojio natprosečnim kvalitetom produkcije, sigurnom režijom i izvanrednom glumom", ističe se u obrazloženju žirija..

 

NORVEŠKI FILM "UMETNOST NEGATIVNOG MIŠLJENJA" NAJBOLJI FILM, FILMSKOG FESTIVALA "CINEMA CITY" U NOVOM SADU, ODLUČIO ŽIRI KRITIKE FIPRESCI SRBIJA. Žiri FIPRESCI Srbija u sastavu: Vladimir Džudović (Radio Beograd 1), Vladimir Crnjanski (Dnevnik, Novi Sad) i Brankica Drašković (Građanski list, Novi Sad), nagradu FIPRESCI Srbija za najbolji film u celini na Internacionalnom festivalu filma i novih medija CINEMA CITY dodelio je ostvarenju "UMETNOST NEGATIVNOG MIŠLJENJA" (Art of Negative Thinking, 2007) norveškog reditelja Borda Brajana (Bard Breien), koji je prikazan u takmičarskoj selekciji „Exit Point“. "Koristeći političku nekorektnost u pozitivnom smislu, autor Bord Brajan u ovom filmu tretira problem osoba sa posebnim potrebama. Na istovremeno duhovit, ali i veoma ozbiljan način, kroz kamernu dramu u makabrističkom ritmu, suočava publiku i sa opštim problemom odsustva iskrene međuljudske komunikacije u savremenom svetu", ističe se u obrazloženju žirija"..

 

Borislav Anđelić: ZAVRŠEN DESETI FESTIVAL NITRATNOG FILMA U BEOGRADSKOJ KINOTECI - Pregršt bisera.
Među sve brojnijim manifestacijama u našoj sredini, koje se bave ili bi želele da se bave, filmskom umetnošću, malo je onih koje prevazilaze okvire pukog prikazivanja filmova, u boljem ili lošijem izboru i čija značenja imaju zapažen kulturološki potencijal, kao što je to Festival nitratnog filma u organizaciji Muzeja jugoslovenske kinoteke.
Ovogodišnji, deseti po redu, jubilarni festival nitratnog filma, potpuno je opravdao svoj efektan naslov “Čudesa iz zapaljivog šešira”, jer je beogradskoj publici i prisutnim uglednim gostima iz čitavog sveta, ponudio pregršt bisera iz arhiva baštine sedme umetnosti..


 
 

Borislav Anđelić: FESTIVAL INDIJSKOG FILMA U BEGRADU.
U okviru raznovrsne kulturne manifestacije “Indija u srcu Srbije”, koja se tokom aprila meseca održava u našoj zemlji u organizaciji Indijske ambasade, posebnu draž predstavlja Festival indijskog filma.
Ovaj festival koji se prethodnih dana održavao u Muzeju jugoslovenske kinoteke, svoju uspešnu misiju nastaviće narednih nedelja u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. Program ovog “putujućeg” festivala ponudio je našoj publici čak deset igranih filmova najnovije indijske produkcije, neku vrstu izbora iz programa “Panorama Indije”, uz podršku Direkcije filmskih festivala Indije
..

 

Proglašeni najbolji filmovi polularnog Beogradskog "Kratkog metra".
Žiri kritike FIPRESCI Srbija na 55. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji je održan od 26. do 30. marta, žiri kritike FIPRESCI Srbija u sastavu: Dejan Dabić, Dušan Vukić i Radosav Dravić, nagradu FIPRESCI za najbolji film u domaćem takmičarskom programu dodelio je dokumentarnom filmu "LASTA" Milana Belegišanina, dok je nagradu za najbolji film u stranom takmičarskom programu dodelio je kratkom igranom filmu "MAJICA" Hoseina Martina Fazelija. Nagradu je na poslednjoj konferenciji za štampu u DKC-u reditelju Milanu Belegišaninu uručio predsednik žirija Dejan Dabić. Festivalskoj publici popularnog beogradskog "Kratkog metra" u 5 festivalskih dana, u Dvorani kulturnog centra, premijerno je prikazano više od 80 dokumentarnih, kratkih, eksperimentalnih i animiranih filmova u dva glavna takmičarska programa i više od 60 filmova u specijalnom festivalskom programu. Pogledajte detaljne izveštaje naših članova sa ovogodišnjeg festivala..

 

Saša Janković: 55. Beogradski "Kratki metar" - Moj drug Srbija.
Popularni Beogradski “Kratki metar”, festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, jedan je od najstarijih festivala takve vrste u Evropi. Decenijama je to bilo značajno mesto susreta najraznovrsnijih domaćih filmskih autora i sve do 50-og izdanja veoma omiljeni festival beogradske publike. Uvođenjem međunarodnog takmičarskog programa (od 51. festivala) osetio se pad u posećenosti gledalaca ali su se istovremeno pojavili i neki vidljivi koncepcijski problemi samog festivala. Posle seljenja iz sale u salu, ove godine festival je konačno održan u maloj Dvorani kulturnog centra, što se pokazalo kao veoma ispravan potez čelnika festivala. Novi selektor Janko Baljak (autor kultnog dokumentarca “Vidimo se u čitulji”) u samo pet festivalskih dana otkrio nam je više od 80 dokumentarnih, kratkih, eksperimentalnih i animiranih filmova u dva glavna takmičarska programa i oko 60 filmova u specijalnom festivalskom programu..

 

Borislav Anđelić: 55. Beogradski "Kratki metar" - Trčanje u mestu.
Manifestacija sa dugom i bogatom tradicijom, nekadašnji Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, jedan od najstarijih u Evropi, poslednjih godina prepakovan u vremenu tranzicije u međunarodni festival, koji je zadržao i svoj nacionalni takmičarski profil održana je po pedesetpeti put, u terminu od 26. do 30.marta, u Beogradu.
U vremenu koje je upravo u znaku sve angažovanijeg prisustva dokumentarnog i animiranog filma na velikoj svetskoj festivalskoj sceni, u takmičarskoj konkurenciji sa dugometražnim igranim filmovima, kada, dakle i u našoj sredini ovi filmovi dobijaju punu afirmaciju, unutar, manifestacija poput ”Sedam veličanstvenih”,”Slobodne zone” i slično, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je u ozbiljnoj stagnaciji.
.

 

RUSKI FILM "12" NIKITE MIHALKOVA, NAJBOLJI FILM  NA 36. BEOGRADSKOM FEST-u. DODELJENE I DRUGE FIPRESCI NAGRADE.
Žiri kritike FIPRESCI Srbija
  36. Međunarodnog filmskog festivala - FEST '08, koji je održan od 22. februara do 2. marta 2008. godine u Beogradu u sastavu: Aleksandar Saša Erdeljanović (predsednik, Arhiv Jugoslovenske kinoteke), Sandra Perović (RTS) i Vladan Petković (SCREEN International) odlučio je da ruskom filmu "12" NIKITE MIHALKOVA dodeli nagradu FIPRESCI ZA NAJBOLJI FILM festivala. Nagradu je na završnoj konferenciji FEST-a u ime ekipe i reditelja filma primio Ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije u Beogradu gospodin OLEG BULDAKOV. Žiri kritike FIPRESCI Srbija 36. FEST-a specijalnu nagradu FIPRESCI dodelio je tursko-nemačkom filmu „NA IVICI RAJA“ Fatiha Akina. SPECIJALNO PRIZNANJE FIPRESCI za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji žiri je dodelio nemačkom reditelju FOLKERU ŠLENDORFU koja mu je uručena lično u dvorani Jugoslovenske Kinoteke. Pogledajte detaljne izveštaje svih članova ovogodišnjeg žirija kao i fotografije sa dodele nagrada..

 

Borislav Anđelić: 36. BEOGRADSKI FILMSKI FESTIVAL (FEST '08).
Tvorci Fest-a pokrenuli su mehanizam 36. izdanja ove manifestacije sa željom da uprkos nekih dramatičnih nacionalnih i društvenih zbivanja, pokažemo sebi i svetu da možemo “da živimo normalno kao sav ostali svet”. U postojećem stanju svesti i dramatičnih zbivanja uoči same manifestacije, izbor filma “Ulžan” proslavljenog nemačkog reditelja Folkera Šlendorfa, priče o usamljenosti, radoznalom lutanju po sebi i bespućima i potrazi za smrću, kojim je festival otvoren, nije se pokazao najboljim rešenjem. Šlendorfov “Ulžan” uprkos diskretnog humora i vizuelne atraktivnosti govori poput njegovog glavnog junaka zamorenog ličnom tragedijom o zamoru materijala ovog starog majstora i nosi u sebi svojevrstan pečat depresivnosti,mada sam kraj filma otvara prostor i za nadu.Da nam je vec dosta depresivnosti najbolje je svedočila dosta skromna poseta publike što je inače neuobičajeno na otvaranju.
Znatno više, doduše, tmurne energije, doneo je sjajan film “Biće krvi” Amerikanca Pola Tomasa Andersona sa upečatljivim tumačenjem Danijela Deja Luisa, dobitnika Oskara za najboljeg glumca
..

 

Saša Janković: 36. BEOGRADSKI FILMSKI FESTIVAL (FEST '08).
Pod sloganom „Izađi na FEST“, 36. Beogradski međunarodni filmski festival, aludirajući na često održavanje izbora u Srbiji i konstantnu borbu političkih partija za glasove, pokušao je da ponovo animira već ustaljenu beogradsku, „festovsku“ publiku. U vrlo osetljivom političkom trenutku za državu i naciju proteklo je samo otvaranje, dok strahovi da li će sve proteći po planu nisu izostali ni ovog puta. Uvaženi nemački reditelj Folker Šlendorf, autor nekih kultnih filmova („Limeni doboš“, „Izgubljena čast Katarine Blum“), otvorio je 36. FEST, svojim novim filmom „Ulžan“. Beogradskoj publici ostaće u sećanju njegova prijatnost, skromnost i ljubaznost. „Nikad ne odbijam pozive da posetim ovakve festivale, jer na njima srećem vrlo mlade ljude, koji nikad nisu čuli za mene i moje filmove. I baš ta činjenica me uvek ohrabruje da nastavim da snimam dalje“ rekao je Šlendorf u jednom razgovoru sa ovdašnjim novinarima. I ovog, kao ni prethodnog puta (2001) Šlendorf se nije vratio bez nagrade. Drugog dana FEST-a u dvorani Kinoteke uručena mu je nagrada žirija kritike sekcije FIPRESCI Srbija za izuzetan donrinos svetskoj kinematografiji. Njegova skromnost ni tom prilikom nije izostala. Dolazak Folkera Šlendorfa na FEST je verovatno daleko od očekivanja većine ovdašnjih novinara i delom publike..

 

Dinko Tucaković: 36. BEOGRADSKI FILMSKI FESTIVAL (FEST '08).
Teško je ili gotovo neukusno uopšte pokrenuti racionalan kritički aparat i baviti se anlizom 36 –og FEST-a održanog ove prestupne 2008. Sama činjenica da se festival desio, dan posle 21.02., i da je tehnički besprekorno funkcionisao, činjenica je vredna hvale.
Problem je sa slaglicama. U okruženju regionalnih izazova, koji su na svetskoj festivalskoj mapi pepoznati kao svetski relevantni (Sarajevo, Motovun
a sve više i Skoplje, Ljubljana, Zagreb ako se nostalgično bavimo isključivo ex-YU pejzažom), a i živahne domaće scene (Palić, Festival autorskog filma, Slobodna zona), FEST nikako da se trgne iz letargije i iskoristi tradiciju i potencijal, pa i izazov III milenijuma, da sretne neku svoju novu sudbinu, i prihvati odgovornost da postane ozbiljan festival ovog trenutka..

 

Milan Vlajčić: 36. BEOGRADSKI FILMSKI FESTIVAL (FEST '08).
Mnogo šta se menjalo od prvog izdanja Festa 1971. naovamo, od višestruke izmene granica i nailaska novih tehnologija do opšteg osiromašenja i surovog odomaćenja piraterije, ali, uprkos svemu, i ovogodišnji 36. Fest (22.febr.2. mart) označava samo jednu ambiciju: poziv u bioskop, susret sa filmskom planetom čiji sastojci često i ne stižu do velikih i malih ekrana. Rezumljiva je i nostalgija (opasna bolest koja živi od delimičnih zaborava), ali valja imati na umu da je prvi Fest rođen u trenutku kad je Beograd imao 40 (i slovima: četrdeset) bioskopa, dok sada imamo tri sinepleks-bioskopa i nekoliko trofejnih dvorana..
Ali, šta je tu je. Poslednjih dvadesetih godina program Festa više nije ono čime se u početku dičio. Razlog je jednostavan: u prvih petnaestak godina festivala, najbolji filmovi su zadržavani u distributerskim lagumima da bi se na jednom mestu videlo šta nudi „hrabri novi svet“ (zatureni podnaslov festivala). Sa novim vremenima, privatni uvoznici odmah šalju najbolje filmove u dvorane. Zato nije nikakav cinizam ako kažemo da je jedan čitav Fest tokom protekle godine već prošetao našim redovnim repertoarom.. 


ARHIVA:  Festivalski izveštaji, tekstovi, vesti.. :
Januar 2006
- Jun 2008. 194 članaka..
 


 

 

 naslovna | o nama | festivalski izveštaji | godišnje nagrade | članovi | tekstovi | arhiva | kontakt

 

 

© Copyright FIPRESCI Srbija 2006-08.  Sva prava zadržana. Mail to WEBMASTER